Hygiene ved spirometri

Updated: Mar 16

Vi får en del henvendelser fra kunder som spør om hygienetiltak ved spirometri. Vi kan for øyeblikket ikke si om det er trygt å bruke Spirare spirometer eller andre spirometere under pandemien. Enkelte utsetter nå spirometriundersøkelser for en periode. Diagnostica vil henvise til de retningslinjer som går ut fra helsemyndighetene. Samtidig benytter vi anledningen til å minne om de generelle anbefalingene som gjelder for spirometri.


Hygiene og håndvask ved spirometri


1. Vask hender før undersøkelsen (eller bruk håndsprit).

2. Hvis du har åpne sår eller kutt på hendene kan du benytte engangshansker. Hanskene eliminerer ikke behovet for håndvask. Engangshanskene byttes mellom pasienter.

3. Pasienten bør få utdelt hånddesinfiserings-gel eller serviett ved ankomst til teststasjonen. 4. Sett inn et nytt engangsmunnstykke. En rutine kan være å åpne plasten rundt den runde enden, og overrekke spirometeret med plasten på blåseenden så pasienten kan ta den av selv. Det er ikke nødvendig at munnstykket er sterilt, men det kan være en vane som hjelper deg å huske å skifte ut munnstykket.

5. Alt engangsutstyr, inkludert munnstykke, neseklype og hansker må kastes ved slutten av undersøkelsen.

6. Rengjør spirometeret etter bruk.

7. Vask hendene etter undersøkelsen og håndtering av brukt munnstykke.


Rengjøring av spirometer


Spirare spirometer kan rengjøres med alkoholfritt desinfiseringsmiddel (f.eks. Desisoft) for å bevare plasten så lenge som mulig. Innsiden av apparatet beskyttes av bakteriefilteret i engangsmunnstykket. Innsiden må ikke rengjøres, ettersom ultralydsensorene som sitter inni apparatet ikke tåler væske. Håndtaket kan også rengjøres med en myk klut og sprit, men regelmessig spriting kan medføre at håndtaket falmer. Du kan i så fall be om at dekselet byttes på service når det begynner å bli falmet.
© 2019 Diagnostica AS , Østre Aker vei 19, 0581 Oslo 

Tlf: (+47) 2292 4000     E-post: Spirare@spirare.com