Spirare support

Telefonsupport er inkludert for alle våre kunder

Alle som bruker Spirare står fritt til å ringe Spirares support for brukerstøtte, opplæring i programmet, og hjelp med tekniske problemer. Hos oss møter du IT-konsulenter, produktspesialister, og serviceansvarlig.

 

Vi svarer raskt på telefonen. Support på e-post besvares innen 1-2 effektive dager.

 

Når du ringer er det fint om du har tilgang til Spirare og apparatet det gjelder.

 

Gir Spirare en feilmelding? Det vil forkorte responstiden om du trykker på knappen og lagrer feilloggen et sted du kan finne den igjen, og sender filen som vedlegg i e-post til support@spirare.com.

Thanks! Message sent.

Telefon: 22 92 40 00
 • Ukedager fra 08:00 til 17:00

 • Kveld eller helg?
  Vi har vakttelefon for support etter ordinær arbeidstid. Tilbudet om support utenfor arbeidstiden er til for deg som trenger autorisasjonskoder, og avtalt support.

TEKNISK INFORMASJON
 
 • Integrasjon med ditt journalsystem

 • Kompatibel med Citrix og Windows Terminal Server

Spirare er norskutviklet og har vært den ledende løsningen for PC-basert spirometri, EKG og ABPM i Norge og Sverige siden 1994. Programmet oppdateres regelmessig og årlige oppgraderinger er inkludert i prisen.  Spirare er modulært oppbygget og lar seg enkelt tilpasse bruk i både små og store nettverk.

 

Integrasjon

Spirare kan integreres med alle de mest utbredte journalsystemene for legekontor, BHT og sykehus i Norge og Sverige.

 

Installasjon

De fleste av våre kunder installerer Spirare i et nettverk. Installasjon av Spirare på en vanlig server tar om lag 15 minutter, og gjøres vanligvis fra lab-PC-en.

 

Diagnostica ber om at kundens IT-konsulent ringer for hjelp til installasjon før du setter igang. Vi gir individuell support i forhold til deres driftsmiljø, inkludert  servertype, journalsystem, Windows-versjon, apparatmodeller, etc. Vi har ingen tilgang til databasen din, men vi pleier å notere detaljer rundt installasjonen for å gi deg optimal support i fremtiden.

 

Terminalserver, Sky og Online

Stadig flere av våre kunder installerer Spirare i onlinemiljø, på Citrix eller VPN-løsninger. Ta kontakt for informasjon om våre databaseløsninger og installasjonsoppsett. Har du journalsystem i Azure vil løsningen i første omgang være lokal Spirare-installasjon på lab.

 

Ambulante undersøkelser

For deg som jobber i bedriftshelsetjeneste eller bruker EKG-tralle, kan vi tilby Spirares modul "Portabel enhet", som gir fleksibilitet og sikkerhet når nettet svikter. Når du er på et sted med dårlig nettverkstilgang eller nettet mangler helt, blir måleopptakene dine lagret lokalt på C:-disken. Resultatene lastes opp til serveren i etterkant, slik at de er tilgjengelige fra legens PC.

 

Kompatibilitet for gamle apparat-modeller

I tillegg til nåværende modeller har Spirare støtte for en rekke eldre modeller av EKG-opptakere, spirometere og 24-timers blodtrykksmålere, samt enkelte modeller av Medit Sense, Micro Medical og EasyOne. Er du usikker på hvilken modell du har, kontroller klistremerket under apparatet eller se Spirares enhetsbehandling. Èn av fordelene med årlige oppgraderinger er at vi kan sørge for at de gamle apparatene dine fortsatt kan fungere når du tar i bruk nye Windows-versjoner og 64 bits-plattform.

 

Rådgivning

Diagnostica gir gjerne råd om drift, sikkerhet og datateknisk løsning for spirometri, EKG og 24-timers blodtrykkmåling i deres kommune eller organisasjon. Deres IT-avdeling eller IT-firma kan kontakte oss direkte på tel 2292 4000 ved spørsmål.

 

Systemkrav                          

Se systemkrav og teknisk spesifikasjon for apparatene på side 2 i dokumentene under.

JOURNALSYSTEMER

 • Integrasjon mellom Spirare og elektronisk journalsystem (EPJ)

 • Kompatibel med Citrix og RDS-server​
   

Se detaljert tabell

PRODUKTBROSJYRER
spiroma brosjyre.png
SS-PDF-EKG.jpg
SS-PDF-ABPM.jpg
SERVICE OG VEDLIKEHOLD

 • Testing av apparat m/ tilleggsutstyr

 • Kontroll av kalibrering

 • Reparasjon og forebyggende tiltak

Desember 2020  -send pakker med sporing! 

Send pakker med sporing for å unngå at apparatet ditt blir borte i posten.

Begrenset kapasistet frem til 23.06.2021

Vår servicetekniker har blitt pappa og skal være i 100 % pappaperm fra januar til juni. Avvikling av sommerferie vil komme i tillegg. Dette innebærer at vi får lenger servicetid enn normalt i første halvår av 2021,  fordi apparater må sendes til fabrikker i utlandet.

Dette kan gjøres:

1. Be oss om låneapparat. Låneapparat er gratis i servicetiden. Hjelp oss med å være raske med å returnere låneapparatet etter endt service.

2. Hvis apparatet ditt er eldre enn 7 år, er dette en god anledning til å be om et ekstra godt tilbud på et nytt. Spør din forhandler.

3. Kalibreringer av blodtrykksmålere kan gjerne utsettes til august, hvis det ikke er noe galt med apparatet.

 
--------------------------------------------------------------------------------------
Vi tilbyr 

Diagnostica har egen serviceavdeling i Oslo og kan utføre service på apparatene som er nevnt i tabellen lengre nede på denne siden. Service innbefatter testing av apparat/ m tilleggsutstyr, kontroll av kalibrering, reparasjon, forebyggende tiltak, eventuelt videresending til eksternt verksted, og retur til kunde.

 

Slik gjør du

Service og reparasjon må avtales på forhånd. Ring oss eller send en e-post før du sender inn apparatet ditt.  Alle apparater som sendes inn må ha en feilbeskrivelse/ ønske om hva som skal gjøres, før service påbegynnes. Vi gir deg prisoverslag underveis hvis du ber om det på forhånd, eller hvis servicekostnaden overstiger kr 3.500 (eks mva).

Apparater kan også leveres personlig ved Diagnosticas lokaler.

 

Ved hasteservice må du du bruke postens bedriftspakke dør-til-dør eller tilsvarende. 

 

Vi henter pakker på postkontoret ca 2 gang per uke. Hvis du sender pakken som brevpost eller Norgespakke vil pakken havne på postkontoret og det vil ta lenger tid før vi får pakken din.

 

Diagnostica er ikke ansvarlig for nedetid hos kunden som følge av at apparater er sendt til service.

 

Veiledende informasjon om service​

Vær oppmerksom på at dette er veiledende tider og at tidsbruken vil kunne variere (i første halvår av 2021 vil tidsbruken være mye lenger). Reservedeler og komponenter til enheter som er eldre enn 7 år kan ha leveringstid på flere måneder. Alle priser er eks mva.

Kalibrering og 2-årig service for 24-timers blodtrykksmåler

For at grunnleggende krav til retningslinjen 93/42/EWG alltid skal være oppfylt, må Spirare APBM 24-timers blodtrykksmåler sendes inn for måleteknisk kontroll hvert andre år. Diagnostica tilbyr måleteknisk kontroll, som inkluderer:

 

 •  Kalibrering av opptakeren inkl. utsteding av sertifikat

 •  Funksjonskontroll for elektronikk, pumpe og pneumatisk krets

 •  Bytte av internt batteriminne i opptakeren

 

Tidsbruk er ca 1 uke. Pris kr 1.445 (eks mva), gyldig til 31.08.2021.
Eventuell service som kommer i tillegg til måleteknisk kontroll, faktureres ifølge tabellen ovenfor.

 

Kalibreringskontroll for spirometer

Vi tilbyr kalibreringskontroll for Spirare ultralydsspirometer og utsteding av sertifikat. Tidsbruk er ca 1 uke. Pris kr 1.445 (eks mva).

 

Turbinspirometer som er kjøpt hos Diagnostica kan sendes inn for gratis kalibrering. Ved behov for rens, reparasjon eller bytte av deler faktureres det for service og deler som nevnt i tabellen lengre oppe på siden.

 

Retur

Etter service returneres apparatet til kunden med Bring Bedriftspakke Dør-Dør.

 

Serviceutlån

I forbindelse med service kan vi tilby kostnadsfritt utlån av tilsvarende apparat i serviceperioden. Dette forutsetter at du på forhånd skriver under på og returnerer en serviceutlånavtale. Lån av apparat som ikke er returnert til Diagnostica innen 14 dager etter avsluttet service, faktureres etter gjeldende leiesatser.

 

Kunden må selv postlegge utlånsapparatet for retur til Diagnostica.

VANLIGE SPØRSMÅL

​Telefonsupport og brukerstøtte er inkludert i prisen

Tilbyr dere opplæring?

Vi hjelper deg gjerne med å komme i gang, og brukerstøtte over telefon er inkludert i prisen. Utvalgte forhandlere tilbyr opplæring på ditt kontor etter avtale.

Hvor endrer jeg innstillingene?

Innstillingene finner du i Spirares menylinje under Innstillinger → Konfigurasjon.

 

Hvordan endrer jeg høyde og vekt?

Bruk hurtigtast F4 eller menyvalg Pasient → Rediger pasientdata.

 

Er Spirare integrert med vårt journalsystem?

Spirare er integrert med alle de mest utbredte journalsystemene for legekontor, BHT og sykehus.

 

Hvorden fungerer koblingen mot journalsystemet?

Når du starter Spirare fra journalsystemet følger innlogget bruker og den aktuelle pasienten med. Du sparer tid ettersom du slipper å søke og registrere i to ulike systemer, og du kan redusere muligheten for dubletter.

 

Kan vi bruke Spirare frittstående?

Ja. Hvis du velger å kjøre Spirare frittstående og uten integrasjon vil du glede deg over et arbeidsbesparende program med oversiktlige skjermbilder.

 

Kan dere anbefale et fagkurs?

Se legeforeningen.no for en oversikt over tilgjengelige kurs.

 

Legeforeningen Lunger i praksis arrangerer gode spirometrikurs i hele landet. 

 

Nova Medcom v/Ulf Novsett arrangerer kurs for bedriftshelsetjenesten i Oslo hver vår og høst.

 

Enkelte legemiddelprodusenter tilbyr spirometrikurs ute på legekontorene for eksempel fra kl 15.00 på ettermiddagen.

Hvordan vet jeg om spirometritesten er korrekt utført?

Spirare har en automatisk kvalitetsvurdering med status for hver manøver OK = Ja/Nei og karakter A-F for undersøkelsen totalt sett. Vi anbefaler at dere tilstreber bruk av undersøkelser med karakter A eller B så langt det er mulig. 

 

Sammenligning med pasientens egne spirometriverdier

Hurtigtast F3 viser pasientens trendkurve for FVC og FEV1 korrigert for alder.

 

Visning av post-bronkodilatasjon

Ved reversibilitetstesting i Spirare får man automatisk visning av pre- og post-kurve "oppå hverandre".  Parametertabellen viser pre-verdier, post-verdier og prosentvis endring. +12 % bedring av FEV1 regnes som reversibel obstruksjon.

 

Sammenligning av opp til tre spirometrikonsultasjoner

Hold nede CTRL-tasten og klikk for å markere opp til tre undersøkelser av typen "forsert ekspirasjon" og trykk Enter. Kurvene legges oppå hverandre og verdier fra de ulike datoene vises i hver sin kolonne i oversiktstabellen.

 
Sammenligning av EKG-komplekser

Hold nede CTRL-tasten og klikk for å markere opp til tre hvile-EKG. I resultatvinduet som åpner seg kan du velge å sammenligne alle avledninger, enkeltavledninger, eller om du vil legge kompleksene "oppå hverandre".

 

Hvilke EKG-innstillinger anbefaler Fürst?

 

Forsterkning:

Standard er 10 mm/mV. Dette gir tydelige utslag slik at det er lett å beregne akser og avgjøre om en ST-linje avviker 1mm (lovlig) eller 1.5 mm (skal kommenteres) fra grunnlinjen. Det skaper sjelden problem om kanalutskriftslinjene delvis overlapper hverandre. Mange Spirare er fast innstilt på 5 mm/mV på legekontorene. Her anbefales det å bytte til 10 mm/mV og heller skrive ut opptaket med 5 mm/mV de få gangene det trengs.

 

Hastighet:

I Skandinavia brukes utskrift 50 mm/s, og vi synes det er utrolig mye bedre, spesielt i diagnosen av gamle infarkt. Resten av verden bruker 25 mm/s. Spirare er ok her.

 

Monitorering [utskriftsrapport]:

Det er viktig å ha "live" utskriftsrekke og ikke computergenererte idealkomplekser. Det er mange valgmuligheter, og absolutt ikke konsensus. De neste er rangert:

 • 2 x 6 kanaler, på to ark: kardiologenes favoritt. Lett å etterprøve maskinens beregninger.

 • 12 kanaler på ett ark, hver i full papirbredde. OK, men av og til blir det for tett.

 • 2 x 6  kanaler, på ett ark: Da blir det bare 2-5 hjerteslag, for lite ved arytmi

 • Idealkomplekser, 12 med lang rytmeremse, gjerne kanal 2 nedenfor. Ser pent ut, lagres på ett ark, men er for dårlig når kompleksene varierer. Bør derfor ikke brukes, evt. bare på normale EKG.

 

Kanalrekkefølgen:

Mange bruker den gammeldagse monitoreringen av standardavledningene: !, !!, !!!, aVR, aVL, aVF. Det er mye mer didaktisk for mindre rutinerte tolkere om en bruker Cabreras oppsett: aVL, I, -aVR (maskinen vender om polariteten), !!, avF, !!!. Dette bør være standardinnstillingen.

 

Filter:

Filter bør helst være avskrudd, og at man heller ordner med elektroder etc når det er støy.